Ik ga scheiden. Wat betekent dit voor mijn hypotheek?

Heb je samen met je partner een huis gekocht, gaan jullie uit elkaar en blijft een van de ex-partners in de woning wonen? Dan ben je erbij gebaat om rekening te houden met hoofdelijke aansprakelijkheid.

Wat is hoofdelijke aansprakelijkheid?

Koop je samen met een partner een woning, dan zijn jullie allebei volledig verantwoordelijk voor het betalen van de hypotheekschuld. Betaal jij niet, dan is je partner ook aansprakelijk, en vice versa. Als jullie gaan scheiden, en je ex-partner blijft in de woning wonen, is alleen een echtscheidingsconvenant bijvoorbeeld niet voldoende om afstand te doen van deze aansprakelijkheid.

Je moet op dat moment bij je geldverstrekker regelen dat de vertrekkende partner ontslagen wordt van zijn of haar hoofdelijke aansprakelijkheid. Tot die tijd zijn allebei de oorspronkelijke kopers verantwoordelijk voor het betalen van de hypotheekschuld, ongeacht of ze bij elkaar zijn of niet. Doe je dit niet, dan wordt het érg moeilijk voor de vertrekkende partner om nog een andere koopwoning te krijgen of een betaalbare huurwoning te vinden. Dit aangezien je dan officieel gezien nog steeds een woning en hypotheek hebt.

Ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid regelen

Gaan jullie uit elkaar en blijft een partner in de woning wonen, dan moet er een verzoek tot ontslag uit hoofdelijke aansprakelijkheid worden ingediend. Omdat dit een ingewikkelde financiële ingreep is, moet dit verzoek altijd door een hypotheekadviseur gedaan worden. Na ontvangst van het verzoek toetsen wij of het mogelijk is dat de blijvende partner de hypotheek kan dragen.

Ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid heeft financiële en fiscale gevolgen. Neem contact op met je hypotheekadviseur over de mogelijkheden en wat dit voor jou betekent. Voor een ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid brengen wij € 250 administratiekosten in rekening.

Hypotheekrenteaftrek

Als jij de andere helft van de woning en de andere helft van de hypotheek overneemt, dan valt dat deel daarna onder de normale belastingregels voor een koopwoning. Dit betekent dat de rente voor deze helft van de hypotheek alleen aftrekbaar is als deze volgens een annuïtair of lineair aflosschema in maximaal 30 jaar wordt afgelost. Dit geldt ook voor het gedeelte waarmee de hypotheek eventueel verhoogd wordt om je partner uit te kopen.

Scheiden met een hypotheek met NHG met restschuld

Heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en ben je door je echtscheiding gedwongen de woning verkopen? Dan kan het zijn dat je restschuld wordt kwijtgescholden. Dit betekent dat je deze niet meer hoeft te betalen. Hiervoor moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Welke voorwaarden dit zijn zie je op nhg.nl.