Je verhuurwoning laten taxeren

Om de woningwaarde van je verhuurwoning vast te stellen en om aan te tonen dat de woning courant voor de verkoop en verhuur is, schakel je een taxateur in. Deze helpt je een beeld te krijgen van de huuropbrengsten en kan je ook de risico’s van de woning vertellen. Mag je de woning bijvoorbeeld wel verhuren? En hoe zit het met de huurprijs die je mag vragen? Dit en nog meer factoren worden door de taxateur opgesteld in het taxatierapport.

Taxatierapport

Belangrijkste factoren in het taxatierapport

Eigenschappen van de woning

Bij eigenschappen van de woning moet je onder andere denken aan de locatie, het afwerkingsniveau, de staat van onderhoud, de hoeveelheid vierkante meters en het type woning.

Exploitatiemogelijkheden van de woning

De exploitatiemogelijkheden van de woning zijn ook belangrijk bij het bepalen van de waarde. Deze worden gemeten volgens het puntensysteem en ‘referentiepanden’.

Puntensysteem

Het puntensysteem, ook wel woningwaarderingsstelsel genoemd, geeft de kwaliteit van een huurwoning aan. De kwaliteit wordt in punten weergeven; elk onderdeel van de woning wordt gewaardeerd en krijgt punten. Al deze punten bij elkaar opgeteld leveren een maximale huurprijs op, welke ieder jaar opnieuw wordt vastgesteld.

Referentiepanden

‘Referentiepanden’ zijn vergelijkbare panden in de buurt van de woning. Omdat het aantal verkochte verhuurwoningen lager is, zijn er vaak minder referentiepanden dan bij woningen voor eigen gebruik. Ook hiervoor is het handig een gespecialiseerde taxateur in te schakelen, deze heeft namelijk vaak voldoende referentiepanden.

Waarde in verhuurde staat

De waarde van een verhuurwoning wordt ook wel ‘waarde in verhuurde staat’ genoemd. Je kan je voorstellen dat er bij ‘normale’ woningen al een hoop factoren een rol spelen om de waarde van de woning te bepalen. Bij een verhuurwoning spelen dezelfde factoren een rol, maar zullen daarnaast ook de huuropbrengsten van invloed zijn op de waarde van de woning. Daarnaast hebben huurders in Nederland huurbescherming, waardoor je ze niet zomaar de woning uit kan zetten bij een verkoop.

Deze factoren zorgen ervoor dat een verhuurwoning vaak minder waard is dan een normale woning. Een taxatierapport van een eigen woning ziet er dus anders uit dan die van een verhuurwoning.

Staat van de woning

Ook kijkt een taxateur naar de algemene staat van de woning. Wil je een grondig onderzoek naar de bouwkundige staat van de woning? Vraag dan een bouwtechnische keuring aan.

Als de taxateur opmerkt dat de kosten voor direct noodzakelijk onderhoud hoger zijn dan € 5.000, dan worden deze kosten verplicht in een bouwdepot gehouden.

Voorwaarden taxatierapport

Om zeker te weten dat het taxatierapport aan onze eisen voldoet, maak je gebruik van een taxatierapport van Dynamis of een gevalideerd taxatierapport. Gevalideerd betekent dat het rapport is uitgebracht door tussenkomst van het Nederlandse Woning Waarde Instituut (NWWI). Zij zijn een gecertificeerd instituut dat een overeenkomst heeft met- en geregistreerd is bij Stichting Nederlands Register Vastgoed Taxateurs (NRVT).

Ga je verbouwen? Dan moeten in het rapport zowel de marktwaardes voor als na verbouwing vermeld worden. Uit het rapport blijkt wat je gaat verbouwen.